close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

False Belief

Kan vi faktisk tro på at politiet og rettsvesenet er der for å forsvare og beskytte oss? Kunstner og filmskaper Lene Bergs dokumentar False Belief viser at det kan oppleves stikk motsatt – som om disse institusjonene fungerer som verktøy for folk med sterke politiske og økonomiske interesser.

Filmen veksler mellom ulike tidsplan. Den strekker seg tilbake til 2008, da Berg flytter sammen med sin partner D., en afroamerikansk forlegger, i en bygård i Harlem i New York. Etter å ha anmeldt en nabo for trusler og trakassering blir D. selv arrestert, tiltalt og fengslet. Men hvorfor? False Belief følger saken, og de alvorlige følgene den får for D., over en tiårsperiode hvor hans tillit til rettsvesenet blir kraftig svekket.

Filmen setter D.s enkelttilfelle inn i en større sammenheng, hvor afroamerikanske nabolag i USA blir gentrifiserte, mennesker skvises ut av sine hjem, og rammene for hva som er «normal oppførsel» blir trangere. Lene Berg bruker et vell av virkemidler; fra stillbilder, collager og pappfigurer til rettsdokumenter, intervjuer og egne observasjoner. Slik utfordrer hun også våre forventninger til hvordan filmen som medium kan fortelle – og til hva den kan romme av sannheter.

Lene Berg (f. 1965) er kunstner og filmskaper, og har laget en rekke filmer og andre verk for museer, gallerier og det offentlige rom. Hun studerte film på Dramatiske institutet i Stocholm og laget sin første spillefilm i 1997. Langfilmene Kopfkino (2012) og GOMP – historier om overvåkning i Norge 1948-1989 (2014) viser hennes langvarige engasjement for marginaliserte grupper.

Norge 2019
Regissør Lene Berg
Manus Lene Berg
Produksjonsselskap FABB001 AS
Språk Engelsk
Undertekst No subtitles
Visningsformat DCP
Spilletid 105 min
Seksjon Norsk Indie