close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Tolkien

Tolkien! Navnet er skrevet med gullskrift i litteraturhistorien, og bare lyden av det får oss til å tenke på eventyr og sagn, alver og hobbiter, mytiske verdener og ukjente tungemål – og kampen mellom det gode og det onde. Men hvordan ble landsbygutten John Ronald Reuel Tolkien til den vi kjenner ham som i dag: språkforsker, poet og forfatter av Hobbiten, Ringenes Herre og Silmarillion?

Dette biografiske dramaet med Nicholas Hoult og Lily Collins i hovedrollene gir liv og kjøtt og blod til den unge Tolkiens liv. Gjennom et liv fylt av motgang ser vi Tolkien utvikle seg som forfatter. Livserfaringene han opparbeider seg gjennom en tragisk barndom som foreldreløs tenåring i førkrigstidens London, hans første kjærlighet, nære vennskap til klassekamerater, og hans møte med en apokalyptisk første verdenskrig danner grobunn for det som senere skulle bli noen av litteraturhistoriens mest elskede romaner – og filmadaptasjoner.

Gjennom slående bilder som leker med forfatterens grenseløse fantasi spiller filmen på bilder som er blitt stående som ikoniske gjennom litteratur- og filmhistorien.

Gå ikke glipp av førpremieren på Oslo Pix!

Dome Karukoski (f. 1976) var allerede et godt etablert navn i Finland, med 6 spillefilmer og en miniserie bak seg, da han slo igjennom internasjonalt med Tom of Finland i 2017. Filmen ble godt mottatt verden over, og sikret ham jobben som regissør av den stjernespekkede biografifilmen om JRR Tolkien.

USA 2019
Regissør Dome Karukoski
Manus David Gleeson, Stephen Beresford
Skuespillere Nicholas Hoult, Lily Collins, Genevieve O'Reilly
Produksjonsselskap Fox Searchlight Pictures, Chernin Entertainment
Språk Engelsk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 112 min
Seksjon Headliners
Genre Drama