close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Antigone

Sophie Deraspe er ansett for å være en av de ledende regissørene i provinsen Quebec, og i sin siste film bruker hun det greske teaterstykket «Antigone» som utgangspunkt for en fortelling om migrasjon og familiebånd i nåtidens Montreal, og tematikken i stykket er like aktuell i dag som da Sofokles skrev det for over 2500 år siden.

Hovedpersonen Antigone (briljant spilt av debutanten Nahéma Ricci) har immigrert til Canada sammen med søsteren Ismène, brødrene Ètèocle og Polynice og bestemoren Mènècèe etter at foreldrene blir drept i hjemlandet. Hverdagslivet i arbeiderklassebydelen snus på hodet når uskyldige Ètèocle blir skutt og drept av politiet under arrestasjonen av broren Polynice, som er på kant med loven. Skoleflinke Antigone havner i et dilemma: hun må velge mellom å være lojal mot familien eller å satse på sin egen fremtid.

Deraspe har også latt seg inspirere av virkelige hendelser. Ètèocles skjebne bygger på det virkelige politidrapet på 18 år gamle Fredy Alberto Villanueva, som skapte store demonstrasjoner i Montreal i 2008. Antigone er en intens film, forfriskende i sin skildring av unge menneskers makt til å stå opp mot urettferdighet og hvordan samfunnet holder sammen når systemet svikter.

Sophie Deraspe (f. 1973) er en kanadisk filmskaper, filmfotograf og produsent. Hun er en av de ledende figurene i ny, kanadisk film, og er blant annet kjent for filmene Missing Victor Pellerin (2006), Vital Signs (2009), The Wolves (2015) og dokumentaren The Amina Profile (2015). Antigone hadde premiere under den internasjonale filmfestivalen i Toronto, der den ble kåret til beste kanadiske film. Den var også Canadas Oscar-kandidat.

Canada 2019
Regissør Sophie Deraspe
Manus Sophie Deraspe
Skuespillere Nahéma Ricci, Nour Belkhiria, Rawad El-Zein, Antoine DesRochers, Rachida Oussaada
Språk Fransk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 109 min
Seksjon
Genre Drama