close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Ivana the Terrible

Ting begynner dårlig og blir raskt enda verre i Ivana the Terrible, en selvironisk og selvbiografisk film fra Ivana Mladenović der regissøren spiller hovedrollen selv. Som serbisk filmskaper bosatt i Romania er hun blitt utpekt til frontfigur for en serbisk-rumensk kulturfestival i hjembyen Kladovo. Selv virker Ivana mer opptatt av sine personlige kriser: sine (innbilte) sykdommer, krangling med familien, forsøket på å sjekke opp en kompis av lillebroren, og eks-kjæresten Andrei fra Romania som hun aldri helt har blitt ferdig med.

Ivana the Terrible er en mye smartere film enn den gir seg ut for å være. Å følge Ivanas kaotiske privatliv er til tider veldig underholdende, men det er når kulturfestivalen nærmer seg at filmen spisser seg til. Som grenseby har Kladovo en spesiell identitet, som inkluderer alt fra sangleik og politisk separatisme, til arkeologiske funn av den – visstnok – eldste bosettingen i Europa. Snart frontkolliderer byens forventninger med Ivanas mer radikale forslag. Måten filmen iscenesetter denne konflikten på er både morsom (stikkord: folkedans møter klitoris-utstilling) og tankevekkende.

Ivana Mladenović (f. 1984) er en serbisk filmskaper fra Kladovo. Hun er utdannet ved den nasjonale filmskolen i Bucuresti i Romania, hvor hun nå bor. Mladenović har tidligere laget flere kortfilmer og en dokumentar, men er mest kjent for hybridfilmen Soldiers. Stories from Ferentari, som ga henne et gjennombrudd som filmskaper i 2017 og som ble vist på Oslo Pix i 2018.

Serbia, Romania 2019
Regissør Ivana Mladenović
Manus Ivana Mladenović
Skuespillere Ivana Mladenović, Andrei Dinescu, Anca Pop
Språk Serbisk, rumensk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 86 min
Seksjon
Genre Drama