close

Oslo Pix Ung

Av 23. apr 2019

Samtidig som den tredje utgaven av Oslo Pix går av stabelen i juni ser også et nytt prosjekt dagens lys, nemlig vår splitter nye skolefilmfestival Oslo Pix Ung! Gjennom Den kulturelle skolesekken er vi glade for å kunne invitere Oslos niendeklassinger til en hel dag med filmfestivalopplevelser på nye Vega Scene og omkringliggende kulturarenaer som DogA, Melahuset og Ingensteds. Tilbudet gis i år til halvparten av Oslos niendeklasser før hele 9. trinn inkluderes fra og med 2020. 

Filmformidling til barn og unge er et viktig satsningsområde for Oslo Pix. Med Oslo Pix Ung ønsker vi å gi unike opplevelser av kvalitetsfilm til skoleelever i byen. Vi vil skape bevissthet og begeistring rundt film som medium, og bruke filmer til som utgangspunkt for diskusjon og dialog. Programmet består av engasjerende og dagsaktuelle filmer fra hele verden, og skal gi innsikt, men også berøre, underholde og vekke elevenes nysgjerrighet rundt film og filmproduksjon. Filmene blir supplert av introduksjoner og samtaler med filmskapere. I tillegg til filmvisninger får alle elevene delta på mesterklasser holdt av erfarne aktører fra norsk filmbransje som forteller om sitt arbeid bak kamera og i kulissene.

 

FILMPROGRAM

Eighth Grade

USA, 2018
Regi: Bo Burnham
Språk: engelsk, norske undertekster | Aldersgrense: Tillatt for alle | Spilletid: 1t. 33 min.

Finnes det et liv etter 8. klasse? Kayla prøver å overleve siste uke av skolen før sommerferien venter, med high school på den andre siden. Med flust av både kviser og sosial angst prøver Kayla desperat å finne sin plass i vår tids popularitetskonkurranse av likes og følgere. Men uten venner, med en videoblogg uten følgere, og den offisielle tittelen som «skolens stilleste», får hun smertelig konstatert at den plassen er på hierarkiets bunn. Bo Burnhams fenomenale debutfilm skildrer tenåringsangst med humor, varme og en presisjon som overgår det meste. En av fjorårets aller beste filmer!

Bangla
Italia, 2019
Regi: Phaim Bhuiyan
Språk: italiensk, engelske undertekster | Aldersgrense: 12 år | Spilletid: 1t. 27 min.

Bangla er en sjarmerende og leken debutfilm om 22 år gamle Phaim fra nabolaget Torpignattara, eller Lille Bangladesh, i Roma. Phaim får panikk når han faller pladask for den opprørske og frigjorte jenta Asia. Han er fullt klar over at familien forventer at han gifter seg med noen fra families hjemland, Bangladesh, og som praktiserende muslim vet han også at sex før ekteskap er en synd. Vi følger med i det forviklinger og kulturkræsj hoper seg opp, i en herlig romantisk komedie om det å vokse opp mellom ulike kulturer. Regissør Phaim Bhuiyan gjester Oslo Pix og vil være tilstede på visningene.

NB: Traileren mangler engelsk undertekst:

Rekonstruksjon Utøya
Sverige/ Norge/ Danmark, 2018
Regi: Carl Javér
Språk: norsk | Aldersgrense: 12 år | Spilletid: 1t. 33 min.

Hvordan overlever du møtet med terrorens sanne ansikt? Rekonstruksjon Utøya er en gripende gjenfortelling fra fire som opplevde en av de verste terrorhandlingene i Europa noen gang. Dokumentaren viser hvordan å gjenoppleve 22. juli ble en vei videre for dem – og for oss som sitter i salen. Seks år etter terrorangrepet kommer fire overlevende fra Utøya sammen i et filmstudio i Nord-Norge. De er sammen med tolv ungdommer som ønsker å forstå og hjelpe. En psykolog er tilstede i hele prosjektet. Sammen i studioet rekonstruerer de overlevende sine minner om hva som skjedde på Utøya, og denne filmen dokumenterer prosessen. To av de medvirkende i filmen, Mohammed Saleh og Barbro Bugge, vil være tilstede på visningene.

Røverdatter
Norge, 2018
Regi: Sofia Haugan
Språk: norsk | Aldersgrense: 12 år | Spilletid: 1t. 25 min.

Sofia er en ung, nyutdannet filmskaper som bor i Oslo sammen med kjæresten og omplasseringshunden Shaggy. Hun er ganske lik faren sin, de har samme humor, samme glimt i øyet og til dels samme temperament. Men hans temperament ble farlig, og fra hun var ti år bodde hun og moren i skjul på hemmelig adresse. Nå har Sofia og faren tatt opp igjen kontakten. Faren lever fortsatt et liv preget av rus og kriminalitet, mer innsatt i fengsel enn ikke. Hans store sorg er at han mistet Sofia. Sofias store håp er at hun som voksen kan hjelpe han på beina, så han kan bli en pappa igjen. Sammen kjemper de en hard kamp med mye humor og varme: for forholdet, mot rusen og mot systemet som er ment å hjelpe dem. Dokumentaren Røverdatter er regissør Sofia Haugans debutfilm. Haugan vil være tilstede på visningene.

Amatører
Sverige, 2018
Regi: Gabriela Pichler
Språk: svensk m.fl., norske undertekster | Aldersgrense: Tillatt for alle | Spilletid: 1t. 42 min.

Den fiktive, svenske bygda Lafors ligger an til å bli lokasjon for en tysk lavpriskjede. Kommunen utlyser en videokonkurranse for å vise stedet fra sin beste side, og venninnene Dana og Aida går i gang med pågangsmot og smarttelefon. Bildet de to tegner av bygda er et ganske annet enn det som var tanken til stedets styrende personer. Bruken av amatørskuespillere gir Amatører et dokumentarisk preg, og gjenkjennelsesfaktoren er stor. Filmen har høstet lovord i Sverige for sin realistiske skildring av livet utenfor storbyene. Regissør Gabriela Pichler vil være tilstede på visningene.

 

MESTERKLASSER

I tillegg til filmvisningene inviterer vi under Oslo Pix Ung elevene til møter med profesjonelle aktører fra den norske filmbransjen. På årets program står foredrag om visuelle effekter, filmfoto og casting av roller til film og tv-serier. 

Visuelle effekter i film med Alf Løvvold fra Gimpville

Bruken av visuelle effekter har endret måten vi forteller historier på. Alf Løvvold har lang erfaring innenfor film/ reklame og har jobbet på filmer som Bølgen, Skjelvet, Den 12. mann og Amundsen, i tillegg til mange reklamefilmer. Han skal fortelle om hvordan man har benyttet visuelle effekter helt siden 1920-tallet og frem til nåtidens kassasuksesser som Ready Player One, Jurassic Park og Avengers, og vil gi en innføring i teknikken bak slike effekter. 

PixUng_foredrag_VFX

 

Filmfotografi med Marte Vold

Marte Vold er en filmfotograf med lang erfaring bak seg, og kommer til OsloPix Ung for å snakke om hvordan en filmfotograf jobber og hva det vil si å fortelle historier gjennom bilder. Alle forholder seg til bilder i hverdagen, og vi har ikke alltid et bevisst forhold til hva vi ser. En film består av mange bilder, og disse bildene er filmfotografens ansvar. Hva skjer når vi begynner å le, gråte eller blir skremt av en film?

PixUng_Foredrag_Marte

 

Casting for film og TV med Fri Film Casting

Casting går ut på å finne skuespillere til en film, og er avgjørende for hvordan en historie fortelles filmatisk. For å finne de som passer best til fortellingen må man ofte prøve mange ulike skuespillere. Fri Film Casting er et castingbyrå som finner roller til TV, film, reklamer og dokumentarer. De har blant annet jobbet med castingen på spillefilmen Psychobitch og TV-serien Heimebane. De skal snakke om hva en castingprosess består av og hvordan de jobber med skuespillere og amatører.

Foredrag_casting

 

 Spørsmål? Ta kontakt med oss på pixung@festivalkontoret.no