Gjester

OleG

 

Ole Giæver (f. 1977) er en av Norges mest markante og særegne filmskapere, og står bak årets åpningsfilm Fra balkongen. I likhet med hans tidligere spillefilmer Fjellet (2012) og Mot naturen (2015) ble den vist under filmfestivalen i Berlin. Giæver studerte ved Nordland Kunst- og Filmfagskole og Konstfack i Stockholm, og er også kjent for kortfilmer som Tommy (2007) og novellefilmen Sommerhuset (2008). 

 

Patrik Syversen (f. 1982) er regissør og manusforforfatter. Han står bak så ulike spillefilmer som Rovdyr (2008), Exteriors (2011) og Det som en gang var (2016), og har vært showrunner og regissør for TV-serien Hellfjord (2012). Nå kommer han til Oslo Pix med verdenspremiere på sin egenproduserte spillefilm Demon Box. I år har han også premiere på Dragonheart: Battle For The Heartfire, en amerikansk spillefilm for Universal Studios. 

 

Charlotte Røhder Tvedt (f. 1971) studerte dokumentarfilm ved Høgskolen på Lillehammer og har jobbet med film og TV som regissør, produsent og manusforfatter siden 1994. Hun er blant annet kjent for Presidenten fra Bastøy fengsel, som vant pris for beste dokumentar på Kortfilmfestivalen i 2008, og Rekonstruksjon av en familie (2013). På Oslo Pix har hun premiere på Mellom oss, Norges første dokumentarfilm bestående av innsendt materiale.

 

Anne Zohra Berrached (f. 1982) er en tysk regissør og manusforfatter fra Erfurt i det tidligere DDR. Hun er utdannet ved det anerkjente Filmakademie Baden-Wurttemberg, og etter flere kortfilmer spillefilmdebuterte hun i 2013 med Zwei Mütter, som ble vist under filmfestivalen i Berlin. Hun deltar på Oslo Pix med filmen 24 uker, som var med i hovedkonkurransen i Berlin i 2016 og har vunnet priser ved flere internasjonale festivaler.

 

Anna Zamecka er født i Warszawa, og har studert journalistikk, antropologi og fotografi der og i København. Senere har hun fullført et dokumentarfilmstudium ved den polske filmlegenden Andrzej Wajdas egen filmskole i Warszawa. Hennes film Communion vises i Oslo Pix’ dokumentarfilmkonkurranse, og er hennes debutfilm. Den vant hovedprisen i kritikeruka under den prestisjetunge festivalen Locarno i Sveits i 2016. 

  Charlotte Sieling (f. 1960) er regissør og skuespiller, utdannet ved den statlige danske teaterskolen og den danske filmskolen. Hun debuterte med spillefilmen Over gaden under vandet (2009) og har vært regissør for en rekke danske og amerikanske TV-serier, som Krøniken, Broen, Forbrytelsen, Homeland og The Americans. Sieling viser sin nye spillefilm Rivalene hos oss, og gir også en mesterklasse i film- og TV-regi.

 

Ane Dahl Torp (f. 1975) er skuespiller, utdannet ved Statens teaterhøgskole. Siden 2000 har hun spilt i en rekke filmer, TV-serier og teateroppsetninger. Hun har vunnet flere Amandapriser, blant annet for sin rolle i Gymnaslærer Pedersen (2006), og Heddaprisen for forestillingen Det gode menneske fra Sezuan. Under Oslo Pix er hun med og presenterer Charlotte Sielings spillefilm Rivalene, hvor hun spiller en av hovedrollene. 

 

Erlingur Thoroddsen er en manusforfatter og regissør fra Reykjavík på Island. Han er utdannet ved Columbia University i New York, der han markerte seg med kortfilmene Child Eater (2012) og The Banishing (2013). Førstnevnte ble vist på festivalen SXSW, og ble videreutviklet til spillefilm i 2016. Thoroddsen deltar på Oslo Pix med thrilleren Rift (Rökkur), som var avslutningsfilm under filmfestivalen i Göteborg tidligere i år.

  Ivica Zubak (f. 1978) er en kroatisk-svensk skuespiller, regissør og manusforfatter, utdannet blant annet ved Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Zubak er kjent for smarte og humoristiske skildringer av innvandrermiljøer i Sverige. I tillegg til en rekke kortfilmer har han regissert spillefilmene Knäcka (2009), 10 Guds siffror (2013) og Måste gitt. Sistnevnte vises på Oslo Pix og hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Rotterdam i vinter.

 

Johan Löfstedt (f. 1975) er en svensk regissør, produsent, klipper og lydtekniker, utdannet ved Stockholms filmskola. Löfstedt har laget flere dokumentarfilmer med elementer av fiksjon. TV-dokumentaren Konspiration 58 tar for seg en falsk konspirasjonsteori om fotball-VM i Sverige i 1958. Til festivalen kommer han med Småstad, en hybridfilm med mange av hans egne slektninger og familiemedlemmer på rollelista.

 

Kasia Adamik (f. 1972) er en polsk filmskaper fra Warszawa. Hun har regissert kortfilm, spillefilm og TV-serier og har arbeidet som storyboard- artist på en rekke internasjonale filmproduksjoner. Hun er også datter av filmskaperne Laco Adamik og Agnieszka Holland, og kommer til Oslo Pix for å presentere Hollands spillefilm Spoor hvor hun selv er medregissør. Filmen hadde premiere under filmfestivalen i Berlin i vinter. 

 

Mats Ågren er en svensk filmskaper som har regissert og produsert en rekke prisbelønte dokumentarserier for SVT. Blant annet står han bak den Emmy-nominerte Snoffe, döden & jag, om barns følelser og forestillinger om døden. Ågren deltar på Oslo Pix med sin første langfilm, Miranda: En politiker blir till. Sammen med samboer og filmfotograf Camilla Skagerström driver han produksjonsselskapet Dokumentärministeriet. 

 

Sabaah Folayan er aktivist, historieforteller og filmskaper, født og oppvokst i Los Angeles. Hun er utdannet i medisin og biologi ved Columbia University, og var en av organisatorene bak protestmarsjen The Millions March i New York. Hennes første dokumentarfilm Whose Streets? vises under Oslo Pix. Den er laget i samarbeid med kunstner og musiker Damon Davis, og hadde premiere under filmfestivalen i Sundance i januar 

 

Sine Skibsholt er fra Aarhus. Hun fullførte sin regiutdannelse ved Den danske filmskolen i 2011, og eksamensfilmen Ved havet (2011) ble vist på en rekke internasjonale festivaler. Skibsholt har også regissert kortdokumentarer og serier for DRs barne- og ungdomsavdeling. Dem vi var vises i vår dokumentarkonkurranse og er Skibsholts første langfilm. Den vant pris for beste debutfilm under IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival, i 2016.

 

Marte Magnusdotter Solem (f. 1978) er utdannet ved Statens teaterhøgskole (2000-2003). Hun har spilt i en rekke oppsetninger ved Nationaltheatret og Hålogaland Teater. Solem er gift med Ole Giæver og rollen i hans film Fjellet ga henne Kanonprisen i 2012 og nominasjon til Amandapris for beste kvinnelige hovedrolle. På Oslo Pix er hun representert med Ole Giævers Fra balkongen.