close

Og vinnerne er...

Det er med stolthet vi kan presentere årets vinnere av Oslo Grand Pix Fiksjon, Oslo Grand Pix Dokumentar og Publikumsprisen.

Av 13. jun 2017

Seks dager med nærmere 160 filmvisninger av 70 filmtitler fra 20 land er over, og den første utgaven av Oslo Pix er over. Rundt 12 000 mennesker har funnet veien i kinomørket den seneste uken. Det er med stolthet vi kan presentere årets vinnere av Oslo Grand Pix Fiksjon, Oslo Grand Pix Dokumentar og Publikumsprisen. 

Oslo Grand Pix Fiksjon

Juryens uttalelse

Årets prisvinner er en film det er vanskelig å snakke om uten å ty til banaliteter og forenklinger. Det er paradoksalt for en film som er så langt fra å være banal eller forenklende.

Prisvinneren er en film som langsomt og nesten umerkelig trekker oss inn og ender opp med å beskrive komplekse moralske dilemmaer på et liketil og tilsynelatende enkelt vis, mye grunnet et solid regiarbeid og dramaturgisk teft.

De fleste filmene vi har sett denne uken bekrefter det vi som tilskuere tar for gitt at er rett eller galt, nyttig eller destruktivt. Årets prisvinner skiller seg ut ved at den ikke tilfredsstiller tilskuerens behov for å få sitt eget moralske standpunkt bekreftet. Filmen stiller spørsmål, men er samtidig helt åpen på at den ikke selv sitter på svarene. 

Det som i begynnelsen virker som et ganske avklart verk blir, etter hvert som vi beveger oss nærmere fortellingen, eller fortellingen beveger seg mot oss, mer komplekst og tvetydig, men også dypt menneskelig i sin mangel på klare moralske sannheter. 

Vinneren av Oslo Grand Pix Fiksjon 2017 er The Fixer (Fixeur) av Adrian Sitaru.

Oslo Grand Pix Fiksjon blir delt ut til den beste av ni filmer i festivalens hovedkonkurranse for fiksjonfilm, og prisen er på 75.000 kroner gitt av Oslo Pix. Prisen har til formål å styrke kvalitetsfilmens posisjon i det norske marked, og går derfor til den norske distributøren som lanserer filmen på kino i Norge. 

Juryen for Oslo Grand Pix Fiksjon 2017:

Kunstner Kim Hiorthøy
Forfatter og filmskribent Roskva Koritzinsky
Skuespiller og regissør Trine Wiggen

Hederlig omtale

God’s Own Country er en romantisk film, hvor kontrastene mellom menneskenes og naturens brutalitet og skjønnhet gjenspeiles i et nært og ekspressivt billedspråk.

Fra første scene kommer man så tett på hovedpersonen Johnnys fortvilelse og mangel på fremtidstro, at man kan merke det fysisk. 

Den unge mannens plikt - og ansvarsfølelse lenker ham til det fattigslige sauebruket i midt-England. Faren har hatt slag, - ridd av redsel for å bli forlatt og at hans livsverk skal gå i oppløsning, øser han bitterhet og sinne utover sønnen. Johnny skjønner farens eksistensielle kamp, men han kan ikke komme ham i møte emosjonelt. Han utsetter ham i stedet for enda flere bekymringer ved å drikke seg fra sans og samling og forsømme gårdsarbeidet.

Filmens regissør Francis Lee beskriver disse harde, ordknappe menneskene med ømhet og tro på kjærligheten. Så når det oppstår følelser mellom gårdshjelpen som blir tilkalt under lammingen, og Johnny våger å åpne seg for kjærligheten, våger han også å kjempe for et bedre liv, - og som tilskuer våger man å tro på at det er håp for mennesket.

Hederlig omtale gis til God’s Own Country av Francis Lee. 

Oslo Grand Pix Dokumentar

Juryens uttalelse

Vinnerfilmen er ektefølt, empatisk, men aldri dømmende. Filmskaperen behandler filmens miljø, dens tematikk og det fascinerende persongalleriet med både varme og humor, og lar kjærlighetens lojalitet tale for seg. 

Det er rørende, og samtidig smertefullt, å se en familie som er så pliktoppfyllende til et samfunn som verken belønner dem eller legger rammene til rette for at de skal finne verdighet i en utfordrende livssituasjon.

Den er skarp, usentimental, men samtidig omsorgsfull. Det som kan på den ene siden sees som en frustrerende diagnose, kommer i vinnerfilmen til uttrykk som noe som viser publikum det magiske i mennesket. 

Vinneren av årets dokumentarfilm på Oslo Pix er Communion av Anna Zamecka. 

Prisen er på 50 000 kroner, og er sponset av VGTV. Prispengene går til filmens regissør, og har som formål å sikre videre produksjon av dokumentarer som belyser temaer som beveger både følelser, sinn og samfunn.

Juryen for Oslo Grand Pix Dokumentar 2017:

Hans Andreas Fay, innkjøpsansvarlig i VGTV
Kate Pendry, skuespiller, performancekunstner og dramatiker
Jannicke Systad Jacobsen, regissør og manusforfatter

Hederlig omtale:

Juryen ønsker å gi hederlig omtale til en film som både er sterk, brutal og vakker. Vi anbefaler alle å se den når den snart settes opp på kino i Norge. 

Hederlig omtale gis til I Am Not You Negro av Raoul Peck. 

Publikumsprisen  

Publikum har talt og årets vinner av publikumsprisen er Mellom Oss, regissert av Charlotte Røhder Tvedt. Produsent Mari Monrad Visten og produksjonsselskapet Medieoperatørene.

Våren 2016 ba Røhder Tvedt vanlige mennesker over hele landet om å filme sin verden. Over 900 bidrag ble satt sammen én historie av en dreven filmskaper med blikk for sammenhenger og kontraster. Les mer her.