close

Pix Politikk: Film og debatt

Pix Politikk er arenaen for film og debatt – i år handler samtalene om kjøttindustrien, psykisk helsevesen, fremveksten av høyreekstremisme og Franco-regimets konsekvenser.

Av 24. mai 2018

The White World According to Daliborek – 5. juni

Nynazisten Daliborek er en tragisk og til dels latterlig person, men også uhyggelig skremmende. Hva slags trussel representerer han og andre nynazister? Hvordan bør Tsjekkia og andre europeiske land forholde seg til dem? Og hvor representative er de for holdninger til demokrati og minoriteter i større lag av befolkningen?

Produsent og manusforfatter Marianna Stranska samtaler med redaktør i Filter Nyheter Harald S. Klungtveit, som følger nynazistiske miljøer i Norden tett. Les mer om filmen her:(kommer)

Arrangementet er et samarbeid med Antirasistisk senter.

The Silence of Others – 6. juni

I 1977 vedtok det spanske parlamentet Amnestiloven, og dermed ble alle politiske fanger fra Franco-tiden endelig sluppet fri. Baksiden av medaljen var det påfølgende forbudet mot å straffeforfølge dem som hadde begått grusomme handlinger under regimet. Med bakgrunn i dette er det i dag stor uenighet i Spania om hva som er best: å løfte frem det som skjedde, eller la fortiden ligge? 

Regissør Robert Bahar samtaler med psykolog Nora Sveaass som jobber med menneskerettsbrudd og psykologiske konsekvenser av tortur og vold.

Making Sense Together – 7. juni

Hvorfor er behandlingen av psykisk syke fortsatt så fokusert på tvang, medisinering og institusjonsopphold? Hvorfor skaper behandlingssystemene så stor avmakt hos pasienter, ansatte og pårørende – og finnes det en vei ut av uføret? Det er noen av spørsmålene vi skal forsøke å besvare når Oslo Pix inviterer til filmvisning og debatt 7. juni. Utgangspunktet er Ellen Ugelstads nye dokumentarfilm Making Sense Together, som får sin verdenspremiere under festivalen.

Panel: Ellen Ugelstad – filmskaper. Stig Mass Andersen, musiker og forfatter under artistnavnet Bipolar Superstar. Birgit Valla – psykologspesialist, Stange kommune. Nicholas Wilkinson –Stortingets helse- og omsorgskomité (SV). Ordstyrer: Eva-Lotta Sandberg.

Arrangementet er et samarbeid med Rådet for psykisk helse og PIO – Pårørendesenteret.

Eating Animals – 9. juni

Hvor kommer egentlig maten vår fra? Dette tilsynelatende enkle spørsmålet er grunnlaget for dokumentaren Eating Animals, basert på Jonathan Safran Foers bok med samme navn. Dyrevernsaktivist og forteller Natalie Portman tar oss med på en skremmende undersøkelse av moderne, industrielt dyrehold og matproduksjon. Hvordan påvirker denne driften det globale miljøet og menneskers helse, for ikke å snakke om dyrevelferd?

Visningene i Pix Politikk er støttet av Fritt Ord.