close

Internasjonal hovedkonkurranse og førpremierer

24. mai vil hele festivalprogrammet bli offentliggjort, men allerede nå kan du sikre deg billetter til en rekke filmer på årets festival.

Av 14. mai 2018

Vi klør etter å offentliggjøre programmet, og klarer ikke å vente helt til programslippet på VIPPA 24. mai! Derfor legger vi ut billettene til alle konkurransefilmene og en rekke førpremierer for salg i dag.

Les mer om slippfesten på Vippa her!

Har du planer om å se et par filmer på årets festival, anbefaler vi at du kjøper festivalpass eller klippekort. Festivalpass og klippekort kan kjøpes på nett her eller i billettskranken på Saga og Klingenberg kino. Ved kjøp av festivalpass til studentpris må gyldig studentbevis forevises, dette kan derfor kun kjøpes på kinoene.

Sjekk ut alle filmene som ligger ute for salg her. Les mer detaljert om billettpriser og visningssteder her. 

Internasjonal hovedkonkurranse

De fleste filmskaperne i det internasjonale konkurranseprogrammet er nye bekjentskaper for kinopublikummet i Norge. Det er knallsterke filmer som har gjort det stort på filmfestivaler verden over og som med sikkerhet kommer til å berøre publikum. Å velge mer eller mindre ukjente filmer er et bevisst valg:

”Dette er folk vi ønsker å løfte fram, og filmer som tør å fortelle på måter som gjør at vi må skjerpe sansene. Den kanskje mest kjente av dem er regissørlegenden Agnès Varda, som fyller nitti år om to uker og som nå har laget Faces Places som det virkelig slår gnister av,” sier programsjef Cato Fossum.

Årets internasjonale konkurranseprogram presenterer publikum for en rekke spennende miljøer. I A Gentle Creature tas vi med til et russisk Dostojevskij-inspirert samfunn og i Ága følger vi Nanook og Sedna, et eldre jakut-par som holder sine forfedres tradisjoner ved hevd i et isøde langt mot nord.

Alex Ross Perrys Golden Exits representerer amerikansk indiefilm på sitt aller beste med blant annet Jason Schwartzman og Chloë Sevigny på rollelista. Vi er utrolig glade for å presentere The Tale, der Laura Dern gir en av sine aller beste rolleprestasjoner noensinne, og Ulydighet, som er regissert av den Oscar-vinnende chilenske regissøren, Sebastian Lelio.

Italienske Daughter of Mine er en sår spenningsfilm om båndene mellom mor og datter, mens østeuropeiske Soldiers. Story From Ferentari er en skildring av et usannsynlig kjærlighetsforhold. Sommer 1993 vant debutprisen på Berlinalen tidligere i år, og har siden begeistret et hav av festivalpublikummere med sin avdempede og knivskarpe skildring av en 6-årings kamp med livet.

Pix = bred publikumsfestival

Oslo Pix skal være en festival for hele Oslo, og alle skal kunne finne noe de liker på programmet.

”Det er ikke alltid lett å spå en publikumsfavoritt, men noen filmer på programmet vet jeg at mange gleder seg til. I tillegg til Ocean’s 8, Ulydighet og den nydelige Love, Simon har jeg lyst til å trekke fram skrekkfilmen Hereditary, som jeg tror har potensiale til å bli en virkelig hit på årets festival,” sier Fossum.

Er du opptatt av populærkulturelle ikoner er det vanskelig å komme utenom 80-tallsdronningen Grace Jones. Sophie Fiennes’ dokumentar om legenden, Grace Jones: Bloodlight and Bami, er et høydepunkt på årets festival.

Det blir et spesialarrangement i forbindelse med visningen av Grace Jones: Bloodlight and Bami på Kunstnernes Hus Kino! Hør moteskaperne Ida Falck Øien (HAiK) og Inti Wang om selviscenesettelse og rollespill hos den nye generasjonen moteprodusenter i lys av Grace Jones' virke. Samtalen etterfølges av et Jones-inspirert dj sett ved Martin Bjørnsersen. 

Susanna Nicchiarellis intense Nico, 1988 handler om frontfiguren i The Velvet Underground. Danske Trine Dyrholm spiller hovedrollen, og gjør en av karrierens beste prestasjoner. Er du interessert i teater må du få med deg dokumentarfilmen Partisan som tar for seg det tyske teateret Volksbühne som viser akkurat hvor slagkraftig teater kan være.

Sterke kvinner foran og bak kamera  

Årets program er preget av sterke kvinnehistorier, som er svært mangfoldige i sjanger og form. Nesten 80% av filmene på programmet har en kvinne som eneste hovedrolle eller som en av flere. Disse filmene spenner fra lettbeint underholdning i Ocean’s 8 til flyktningdramaet Styx, fra komedien The Divine Order om stemmerettskamp i Sveits til kunstnerportretter av Grace Jones, Nico og rapperen Silvana.  Vi er ekstra stolte over ha regissøren bak The Tale, Jennifer Fox som gjest på festivalen.

Alle kulturformidlere må ta inn over seg at kvinner utgjør halvparten av historiene. Det handler rett og slett om å ta publikum, og alle som jobber med å lage film, på alvor. På årets program er andelen kvinneligere regissører på 46,5%, noe som er et steg i riktig retning.

”Vi har jobbet målrettet med likestilling foran og bak kamera på årets program, og selv om vi ikke er i mål har vi kommet langt. Vi har et flertall kvinnelige regissører i de tre konkurranseprogrammene, tilnærmet kjønnsbalanse i programmet som helhet, og en klar overvekt av kvinner som hovedpersoner. Likestilling er en viktig oppgave som vi kommer til å jobbe videre med,” avslutter Fossum.