close

Kattunger, ishockey og kjærlighet

Finske Hannaleena Hauru er aktuell med sin første spillefilm som manusforfatter og regissør av Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara. En film som snur kjønnsdynamikken man ofte ser i tenåringsfilmer på hodet.

Av 5. jun 2018

Finske Hannaleena Hauru har fått internasjonal oppmerksomhet rundt flere av sine morsomme, underfundige og poetiske kortfilmer på filmfestivaler som Berlinalen Generations, Oberhausen, Cannes’ kritikeruke, Uppsala og Tampere. Nå er hun aktuell med sin første spillefilm som manusforfatter og regissør av Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara. En film som snur kjønnsdynamikken man ofte ser i tenåringsfilmer på hodet.

I en verden full av ishockey-spillere, protein yoghurt og Skandinaviske Geishaer, er det rom for ekte og ikke-kommersiell kjærlighet?

– Ja og nei. Thick Lashes of… er et forsøk på å dekonstruere den typiske blockbuster-tenåringsfilmen som jeg vokste opp med. Men, selv om filmen handler om å frigjøre seg fra kapitalisme brukes flere kapitalistiske virkemidler. All kritikk vil, til syvende og sist, bli en del av det som kritiseres.

Thick Lashes of…, er veldig sjarmerende og inkluderer flere visuelle narrative valg som får deg til å rope mot skjermen «wtf, hva ER det som skjer nå!?» (min helt ekte reaksjon, opptil flere ganger). Hvorfor valgte du å inkludere flere eksperimentelle elementer i filmen?

– Da jeg startet å skrive manus til Thick Lashes of… var den mye mer konvensjonell – det var faktisk under Cannes Cinefondation Residency i Paris at jeg frigjorde meg fra å tenke på hva «en akseptabel Art House-film skulle være». Som filmskaper har jeg sjonglert mellom uavhengig filmproduksjon, mediakunst og det jeg liker å kalle «å være en etablert Europeisk filmskaper». Min generelle plan er å viske ut disse grensene, eller i det minste å kunne bevege seg fritt mellom disse grensene fritt.

Thick Lashes of… er en historie om vennskap, identitet og to tenåringsjenter som ønsker å redde sivilisasjonen mot ødeleggelse og ruin uten illusjoner og fantasier rundt ekte kjærlighet. Katalysatoren for filmen er Heidi sin forelskelse i Lauri Mäntyvaara, noe som bryter status quo for hovedkarakterene Satu (spilt av Inka Haapamäki ) og Heidi (spilt av Rosa Honkonen). Begge nykommere!

Hvorfor finne to helt nye ansikter til din første spillefilm?

– Vi brukte lang til på casting til Thick Lashes of…, men både Inka Haapamäki og Rosa Honkonen er utrolig talentfulle og fantastiske skuespillere å jobbe med. De hadde svært god kjemi allerede under castingen, selv om de ikke kjente hverandre i det virkelige liv. Selv om jeg jobber med mange av de samme menneskene (for eksempel komponist Lauri Wuolio, som jeg har jobbet med siden vi var 16 år), har det alltid handlet om å finne de rette menneskene til hvert enkelt prosjekt.

Thick Lashes of… er virkelig et visuelt spetakkel med mye båtaction, kattunger og eksploderende brudebuketter. Gikk alt som planlagt, eller skjedde det noe uforutsett under produksjonen av Thick Lashes of…?

– Selv om det var mange stunts i filmen, tror jeg vind var den største utfordringen, siden vi filmet i Turku-skjærgården, utenfor Åbo. Selv om man ikke ser det i filmen, er båter veldig sta og vanskelig å manøvrere. Kattunger er mye enklere!

Møt Hannaleena Hauru og se Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara onsdag 6. juni, torsdag 7. juni eller fredag 8. juni.