close

Makt og avmakt i psykiatrien

Dokumentarhybriden Making Sense Together har verdenspremiere under Oslo Pix onsdag 6. juni på Saga kino.

Av 5. jun 2018

Ellen Ugelstad er regissør og billedkunstner. Hun er utdannet ved Academy of Art University i San Francisco, og er kjent for Indian Summer, om broren Torstein som lever med diagnosen schizofreni. Dokumentarhybriden Making Sense Together har verdenspremiere under Oslo Pix onsdag 6. juni på Saga kino.

– Jeg håper filmen kan skape noe gjenkjennelse, og at publikum blir berørt både emosjonelt og intellektuelt. Man kan forvente et innblikk i en del av helsevesenet, man til vanlig er skjermet for, forteller Ugelstad.

Making Sense Together handler om en gutt som heter Kjetil, hans mor og deres kamp mot byråkratiet og ønsket om å få hjelp i helsevesenet. Fokuset ligger på mennesker i samspill med systemer; hvilke roller man får og hvilke trer man inn i.

– Filmen ser på forholdet mellom makt og avmakt i psykiatrien, uavhengig av at man er bruker, ansatt eller pårørende. Dette er en annerledes dokumentarfilm som har brukt virkemidler både fra fiksjon og teater. Av og til må man bruke fiksjonen til å si noe sant om virkeligheten.

Menneskene bak statistikken

Ugelstad mener at alle er en del av ulike strukturer. Enten det er staten, skole- eller helsevesenet. Hun ønsker å bevisstgjøre hva disse strukturene gjør med oss. Samt sette søkelyset på hvordan man behandler mennesker som sliter og være en motstemme til det etablerte og bidra til bevegelse og nye tanker. 

– Psykiatrien trenger vel egentlig sin egen «metoo-kampanje». Der ble historiene endelig hørt. Jeg vil validere historiene som kommer innen ifra, jeg vil gi vitnesbyrdene plass og rom på lerretet. Dette er mennesker, ikke bare statistikk i en rapport.

– Jeg har selv vært pårørende i 25 år og selv mener jeg at vi må ha en mer humanistisk tilnærming og bruke et annet språk en det markedsliberalistiske som bruker ord som pasientomsetning, bestillinger og at pasienten må på anbud. Det er veldig fremmedgjørende, jeg tror for alle. Jeg opplever at systemet ikke fungerer og ikke gjør folk bedre eller bidrar til bedre livskvalitet for hver og en. Og at strukturene ikke alltid legger til rette for at man kan gjøre en god jobb.

Onsdag 6. juni vises Making Sense Together kl. 18.00 på Saga kino

Kjøp billetter til visningen her 

Verdenspremiere.
Mottakelse i festivalgata med gratis minikonsert av Bipolar Superstar, en av de medvirkende i filmen kl. 17.00.

Torsdag 7. juni vises Making Sense Together kl. 18.00 på Saga kino

Kjøp billetter til visningen her 

Etter visningen torsdag 7. juni blir det debatt om psykiatri, makt og avmakt. Hvorfor er behandlingen av psykisk syke så fokusert på tvang, medisinering og institusjonsopphold? Hva skaper avmakt hos pasienter, ansatte og pårørende – og finnes det en vei ut av uføret?

I panelet: Ellen Ugelstad, filmskaper. Stig Mass Andersen, musiker og forfatter. Birgit Valla – psykologspesialist. Nicholas Wilkinson – Stortingets helse- og omsorgskomité (SV). Ordstyrer: Eva-Lotta Sandberg. I samarbeid med: Rådet for psykisk helse, PIO - Pårørerendesenteret.