close

Norsk absurd western på moped

Årets åpningsfilm på Oslo Pix er Joern Utkilens første langfilm Vann over ild. Bli bedre kjent med den særpregede regissøren under.

Av 5. jun 2018

47 år gamle Joern Utkilen har med Vann over ild laget sin første langfilm. Filmen mottok fire og en halv million norske kroner i støtte fra Nye Veier-ordningen til NFI i 2015, og tar opp tråden fra mange av Utkilens prisbelønnede kortfilmer med odde karakter, humor og underliggende samfunnskritikk. Utkilen er bosatt i Glasgow i Skottland, og har laget kortfilmer på både norsk og engelsk. Hans film Asylum ble nominert til Amanda, og vant pris ved Bergen Internasjonale Filmfestival i 2011, mens Little Red Hoodie ble nominert til en skotsk BAFTA i 2009. Sist var han aktuell med dokumentaren Statement Too i 2016, om kultmusikeren Arvid Sletta, som er å finne på soundtracket til flere av Utkilens filmer.

Vann over ild inneholder mange av de klassiske western-elementene. Nytt er allikevel at hestene er byttet ut med gamle mopeder, fengslet er en campingvogn som har sett sin beste dager, og stedets hjørnestensbedrift er en gruve som produserer plastpellets. Her gidder riktignok ingen å jobbe, fordi de har blitt så rike. En absurd metafor på velstands-Norge. Med dette som bakteppe rir en fremmed (Kristoffer Joner) inn i byen. Snart har han strupetak på det merksnodige lokalsamfunnet.

Filmen er spilt i den gamle gruvesamfunnet Knaben i Kvinesdal. Et sted som endte opp som lokasjon i kraft av å være en av svært få steder hvor det finnes en ørken.

Dette er din første langfilm. Hvordan har overgangen fra å lage kortfilm vært?

– Det ble en bratt lærekurve. Når jeg ble konfrontert med meg selv og måten jeg jobber på over en så lang periode, så endte jeg opp med å tenke mye på hva det er jeg egentlig holder på med. Hvorfor jeg lager film? Det har vært veldig bra og det gir fokus for fremtiden.

I rollene i Vann over ild finner vi en rekke av de siste populære skuespillere fra Rogaland. I tillegg til Stavanger-tryner som Kristoffer Joner, Nina Ellen Ødegård, Arthur Berning og Ole Christoffer Ertvaag finner man faktisk Jørgen Foss på rollelista. Hans første rolle siden han spilte tittelkarakteren i Pitbullterje i 2005. 

Les mer om Vann over ild her, og følg filmens Facebook-side her 

Vann over ild ser du tirsdag 5. juni kl 17.45. Det blir Q&A med Joern Utkilen og medvirkende etter visningen. Kjøp billetter her!

 


Fortell litt om castingen til filmen. Hvorfor ble det akkurat disse skuespillerne?

–Utgangspunktet for filmen var samtaler med skuespillere, om dem selv, deres liv. Deres tanker og drømmer. Skuespillere ble så valgt ut etter hvert som ideer fra disse samtalene styrte manusets retning. Både manuset og karakterene er inspirert av samtalene med skuespillerne. De ble valgt til å spille den historien de selv inspirerte.

Filmnestor Kalle Løchen har sammenliknet med Utkilen med størrelser som Wes Anderson, Todd Solondz og Roy Andersson. Selv vil han ikke være med på at er påvirket av andre filmskapere:

–  Jeg er usikker på om det er riktig å si at jeg er påvirket av andre filmskapere. Det kan være lett å tro det siden jeg, man og alle blir tiltrukket av det man liker. Jeg tror heller det er riktigere å si at jeg deler en måte og se verden på med visse filmskapere og filmene mine derfor har det en tendens til å ha liknende elementer. Jeg som alle andre har en måte og jobbe på som ligger naturlig for meg. Men det er klart at jeg ser på andre filmskapere, og er nysgjerrig på om det de gjør, og er interessert i om de har funnet måter å gjøre ting på som er interessante for det jeg er interessert i. Men ting er kun interessant om det passer inn i det jeg gjør.

Føler du at det går en rød tråd gjennom filmene dine?

–Det er nok enklere for andre å se, men jeg har skjønt at jeg bruker filmene jeg lager til å uttrykke, vise, noe som jeg ser og ikke liker. Og så vil jeg gi andre mulighet til innsikt i dette som jeg da ikke liker.

Hvordan ser du på Norge som filmnasjon fra din base i Glasgow?

– Jeg ser på Norge som spennende. Det er mulig det har å gjøre med at jeg har fått lov til å delta på Nye Veier-programmet til NFI og sett hvor mange interessante filmskapere som finnes i landet. Det vises ikke i like stor grad på spillefilmnivå. Vi trenger en lekestue med ordentlige budsjetter for filmskapere i Norge.

Som vorspiel til Vann over ild anbefales det å ta en kikk på Utkilens Vimeo-konto, hvor man kan se flere absurde kortfilmer fra tidlig i karrieren hans. Særlig anbefales den vanvittig morsomme Size 5, om viktigheten av størrelsen på en fotball.

Vi viser også to kortfilmer av Joern Utkilen, Jord over vind (2013) og Statement Too (2016), tirsdag 5.juni. Det blir Q&A med Joern Utkilen etter visningen. Kjøp billetter her!