close

Årets vinnere er....

Det er med stolthet vi kan presentere årets vinnere av Oslo Grand Pix og Publikumsprisen.

Av 9. jun 2018

23 skarpe, utfordrende, vakre og fengslende filmer har kjempet mot hverandre i henholdsvis tre konkurranseprogram: for internasjonal film, nordisk fiksjon og nordisk dokumentar.

Juryen har hatt en tøff jobb, men har kommet frem til hver sin avgjørelse.

Oslo Grand Pix: Internasjonal

Ni filmer har konkurrert om prisen for beste internasjonale film. Vinneren mottar en pengepremie på 25.000 kr – i tillegg til heder og ære.

Juryen har bestått av Silje Storstein, Are Heidenstrøm og Sandeep Singh

Juryens begrunnelse:

Årets prisvinner er en slående visualisering av hvordan det menneskelige sinn både kan beskytte og bedra oss. Det er en rystende og velfortalt historie om å bearbeide egne fortrengte traumer, men også om vegringen til å identifisere seg som et offer. Temaet er tidløst, men likevel har det aldri vært like relevant som nå, og derfor har prisvinneren potensialet til å sette dype spor langt utover sin tilmålte spilletid. Filmspråket er dessuten dristig og unikt, godt styrket av den debuterende spillefilmregissørens fartstid innen dokumentarfaget. Den kreative krysningen av sjangeruttrykk hever filmen over konvensjonelt drama, og sørger for at denne brutalt intime selvbiografien vil kunne stå som en av årets viktigste og mest minneverdige filmer.

Vinneren av Oslo Grand Pix: Internasjonal 2018 er The Tale regissert av Jennifer Fox

Oslo Grand Pix: Nordisk fiksjon

Syv filmer har konkurrert om prisen for beste nordiske fiksjonsfilm. Vinneren mottar en pengepremie på 50.000 kr, og prisen er sponset av fantastiske Blockbuster. Les mer her!

Juryen har bestått av Emilie Blichfeldt, Gry Cecilie Rustad og Marte Stapnes

Juryens begrunnelse:

Årets Oslo Grand Pix Nordisk fiksjon går til en film som fanger kompleksiteten i samfunnet på en humoristisk og humanistisk måte. 

Regissøren våger å gå inn i de mer betente samfunnsproblemer, som den respekterte tamilen som likevel ikke kan være kommunens ansikt utad eller den rumenske tiggeren som ødelegger det vakre reklamebilde av lokalsamfunnet. Filmen er et eksempel på interseksjonalitet ved at den på en selvfølgelig måte tar opp spørsmål om rase, klasse og kjønn.

Sjarmerende og hysterisk morsom uten å gå på bekostning av dybden i de menneskelige portrettene. Denne filmen demokratiserer filmmediet både i sin form og i sitt innhold.

Gjennom droner, mobilkamera og selfiestang får karakterene styre fortellingen om sitt lokalsamfunn på sine egne premisser.

Vinneren av Oslo Grand Pix: Nordisk fiksjon 2018 er Amatører regissert av Gabriela Pichler.

Hederlig omtale

Beintøffe jenter på dirtbike over finsk innsjø og sårheten ved ungdomsforelskelse som griper fatt i deg og blåser bort all fornuft.

En regissør med et bildespråk med overskudd, som gir oss karakterer vi kunne vært
sammen med i timevis: dette er en regissør vi gleder oss til å se mer fra.

Hederlig omtale går til den medrivende og fantasifulle Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara regissert av Hannaleena Hauru.

Oslo Grand Pix: Nordisk dokumentar

Syv filmer har konkurrert om prisen for beste nordiske fiksjonsfilm. Vinneren mottar en pengepremie på 25.000 kr.

Juryen har bestått av Birgitte Sigmundstad, Hanne Østli Jakobsen og Beathe Hofseth

Juryens begrunnelse:

Årets program for nordisk dokumentarfilm har vært sterkt. Vi har blitt engasjerte, emosjonelle og underholdt. Det har vært mange gode filmer, men likevel har juryen enstemmig kåret en vinner.

Den dedikerte tilstedeværelsen til skaperen av årets vinner løfter filmen til et høyt nivå, både når det gjelder innhold, form og fortellerstil. Dette er en helstøpt film på alle måter. Fra første scene går en intens nerve gjennom filmen, både emosjonell og aktuell. Det nærgående kamera tar oss med helt inn i historien og får oss som seere til å føle oss som en del av familien. Filmskaperen gir på en nydelig måte bildene og scenene ro til å leve selv.

Årets vinnerfilm er nær, rørende og viktig. Det er en vakker film om en brutal virkelighet. Gjennom hovedpersonen opplever vi en side av krig vi vanligvis ikke får tilgang til. Fra et barns perspektiv fortelles en historie som minner oss på en konflikt det iblant kan virke som verden har glemt. Men det er også lyspunkt: Når hundenes bjeffing kommer nærmere, er det rørende å se hvor stor glede det kan være i å få ny tapet på veggen.

Vinneren av Oslo Grand Pix: Nordisk dokumentar går til The Distant Barking of Dogs regissert av Simon Lereng Wilmont.

Publikumsprisen

Alle filmene i de tre konkurranseprogrammene konkurrerer om publikums gunst, og den gjeve tittelen som vinner av publikumsprisen.

Folket har talt, og tross en svært jevn konkurranse er det amerikanske The Tale regissert av Jennifer Fox. Filmen er distribuert av HBO.

Prisen er sponset av Sony, Nokia og Nespresso. Tre heldige vinnere trekkes mandag 11. juni. Du kan vinne en 55” Bravia OLED TV fra SONY, en NOKIA 8 telefon eller en NESPRESSO Lattissima One kaffemaskin.