close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

I do not care if we go down in history as barbarians

Bak den lange og innfløkte tittelen skjuler det seg en sylskarp og underholdende film fra en av Europas fremste filmskapere.

En ung rumensk teaterregissør skal lage en forestilling med historisk tema til oppføring på torget i en småby. Oppdragsgiverne ser for seg noe lett underholdende, men regissøren vil heller ta for seg jødeforfølgelsene i Romania under andre verdenskrig. Når hun attpåtil insisterer på at rumenerne selv – og ikke de tyske nazistene – var de mest glødende jødehaterne, møter hun protester, også fra sine egne skuespillere. Hvorfor ikke la fortidas synder ligge, hva er poenget med all selvpiskingen?

Regissør Radu Jude sirkler som en hauk rundt dette sentrale spørsmålet, som også har vært stilt i debatten om de norske jødeforfølgelsene. Når dagen for forestillingen kommer, er konflikten på bristepunktet. Og i siste del tar filmen steget fra fiksjonen og over i dagens virkelighet, på en måte som vil få det til å gå kaldt nedover ryggen på deg.

I Do Not Care If… er intellektuelt skjerpende og sykt underholdende. Se den!

Radu Jude (f. 1977) er en av Romanias fremste nålevende regissører. Han har vunnet en rekke priser, og er allsidig, med alt fra reklamefilm til eksperimentell dokumentar på repertoaret. I sine seneste filmer har han satt søkelys på betente temaer i Romanias historie, særlig forfølgelse av minoriteter.

Romania 2018
Regissør Radu Jude
Manus Radu Jude
Skuespillere Ioana Iacob, Alex Bogdan, Alexandru Dabija
Produksjonsselskap Endorfilm, m.fl.
Språk Rumensk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 140 min
Seksjon Oslo Grand Pix
Genre Drama Comedy