close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Dronningen

Årets åpningsfilm på Oslo Pix er Dronningen – en nyansert og nådeløs film om skjebnesvangre familierelasjoner og maktmisbruk, som har tatt publikum og kritikere hjemme i Danmark med storm.

Trine Dyrholm spiller på hele registeret i hovedrollen som Anne; karrierekvinne, mor og dronning i sin egen tilværelse. Sammen med sin svenske mann Peter og tvillingdøtrene bor hun i et luksuriøst hus med hage utenfor København, og driver et advokatfirma som særlig jobber med barn og unge. Anne regjerer mildt og kjærlig. Så kommer Gustav, Peters tenåringssønn fra et tidligere forhold, for å bo hos dem etter mange år med kun sporadisk kontakt. Han og Anne får et nært forhold. Men det som begynner med fortrolighet, utvikler seg raskt til noe mye mørkere som setter hele familiens tilværelse på spill. 

Uten å bli spekulativ eller overtydelig snur Dronningen opp ned på vante kjønnsroller i sin skildring av en maktrelasjon. Fordi Anne er et sammensatt og feilbarlig menneske, får vi sympati med henne. Denne sympatien blir på det sterkeste utfordret når Anne slåss med nebb og klør for å beholde alt hun har bygget opp rundt seg. Filmen er nydelig fotografert og klokt iscenesatt av regissør May el-Toukhy, som har basert historien på mange års research.

Ikke siden Thomas Vinterbergs Festen har en film fått så unison hyllest fra danske kritikere. Få med deg norgespremieren av filmen på Oslo Pix!

May el-Youkhy (f. 1977) er en dansk regissør og manusforfatter. Hun laget sin første spillefilm Lang historie kort i 2005 – også den med Trine Dyrholm i en av rollene – og har i tillegg arbeidet med teater, hørespill og TV-serier. Dronningen hadde premiere på filmfestivalen i Sundance, og vant tre priser ved filmfestivalen i Göteborg i vinter, inkludert publikumsprisen og pris for beste film.

Danmark, Sverige 2019
Regissør May el-Toukhy
Manus Maren Louise Käehne, May el-Toukhy
Skuespillere Trine Dyrholm, Gustav Lindh, Magnus Krepper
Produksjonsselskap Nordisk Film, Det Danske Filminstitut
Språk Dansk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 127 min
Seksjon Nordisk fiksjon, Åpningsfilm
Genre Drama