Gjester 2018

Jennifer FoxJennifer Fox (f. 1959) er en amerikansk regissør og manusforfatter. Hennes første dokumentarfilm Beirut: The Last Home Movie (1987) vant Grand Jury Prize under filmfestivalen i Sundance. Hun står også bak dokumentarfilmene Flying: Confessions of a Free Woman (2006) og My Reincarnation (2010). The Tale er hennes første spillefilm og ble nominert til en Grand Jury Prize under årets Sundance festival.

Hannaleena HauruHannaleena Hauru (f. 1983) sin første spillefilm Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara, produsert av Jussi Rantamäki, hadde premiere i Finland i 2017. Filmen fikk skryt for sin friske, ungdommelige og anarkistiske stil, og Hauru ble sammenlignet med Vera Chytilova. Hauru har en grad fra ELO Film School Helsinki, men anser det uavhengige filmskaperkollektivet Kino Euphoria som sin sanne filmutdannelse. Hun er både manusforfatter og regissør.

Eriq Ebouaney - PortraitEriq Ebouaney (f. 1967) er en fransk skuespiller. Han begynte som businessmann, og debuterte ikke som skuespiller før han var 29 år gammel. Siden den gang har han spilt i flere franske filmer og TV-serier, mens norske publikummere først og fremst vil gjenkjenne ham fra Femme Fatale (2002) eller Kingdom of Heaven (2005). Ebouaney er på Oslo Pix som representant for filmen A Season in France.

Selma VilhunenSelma Vilhunen (f. 1967) er en oscarnominert finsk regissør. Hun er en allsidig filmskaper som lager både kort- og langfilmer, spillefilm og dokumentarer. I fjor vant hun Nordisk råds filmpris for Little Wing, som ble vist på Oslo Pix. I år gjester hun festivalen med dokumentaren Hobbyhorse Revolution. Vilhunen er også medgrunnlegger av produksjonsselskapet Tuffi Films.

Ellen Ugelstad (f. 1973) er en norsk regissør og billedkunstner. Hun er utdannet ved Academy of Art University i San Francisco, og er kjent for Indian Summer, om broren Torstein som lever med diagnosen schizofreni. Filmene hennes er vist ved en rekke festivaler og på tv. Making Sense Together får verdenspremiere under Oslo Pix.

Joern Utkilen (f. 1971) er en av Norges mest særegne og spennende filmskapere. Han er utdannet ved The Edinburgh College of Art og Screen Academy Scotland, og er bosatt i Skottland. Utkilen har vunnet flere priser for sine kortfilmer, blant annet Amanda-prisen for Asyl (2011) og den britiske BAFTA-prisen for Who’s My Favourite Girl? (1999). Vann over ild er hans første spillefilm.

Robert BaharRobert Bahar (f. 1975) er en amerikansk produsent, manusforfatter og regissør som har forelest ved flere filmskoler, og som har laget The Silence of Others sammen med Almudena Carracedo. Carracedo og Bahar har tidligere jobbet sammen på den Emmy-vinnende dokumentaren Made in LA (2007). The Silence of Others vant både Panorama Audience Award og Peace Film Award på årets Berlinale. Bahar besøker årets utgave av Oslo Pix med filmen The Silence of Others.

Marianna Stránská (f. 1986) er en tsjekkisk multimedia-artist, designer, regissør og manusforfatter, med mastergrad i scenografi. Hun arbeider i ulike kunstneriske felter, og verkene hennes har vært utstilt i for eksempel Praha og New York. I 2015 begynte hun et samarbeid med regissør Vít Klusák, som ble til dokumentarfilmen The White World According to Daliborek. Det er med denne filmen hun gjester årets Oslo Pix.

Alexander og PerAlexander Rynéus er dokumentarregissør, kinematograf og kunster med base i Stockholm. Arbeidet hans har ofte en visuell tilnærming, med fokus på scenarier som skjer. Han er interessert i å utforske steder gjennom artistisk undersøkelse. Tidligere filmer har blitt vist på svensk TV, og festivaler som Cannes, CPH:DOX, Edinburgh Film Festival, Imagine Science Film Festival. Rynéus har vunnet pris for beste dokumentar både på La Guarimba og California International Shorts Festival. Rynéus besøker festivalen med dokumentaren Giants and the Morning After.

Per Bifrost er dokumentarfilmregissør og kinematograf fra Sverige. Arbeidet hans fokuserer ofte på historiefortelling med en visuell tilnærming som har bakgrunn i fotografi. Filmene hans er ofte rammet inn både visuelt og geografisk, og undersøker atmosfæren og stemningen til et sted og et folk. Hans film Autonomous vant prisen for beste dokumentar på La Guarimba og California International Shorts Festival, og tidligere filmer har blitt vist på svensk TV, og festivaler som Cannes, CPH:DOX, Edinburgh Film Festival, Imagine Science Film Festival. Bifrost besøker festivalen med dokumentaren Giants and the Morning After.