close

Strømmetips til påska

Solide, spennende, morsomme og flotte filmopplevelser – rett inn i stua!

Av 2. apr 2020

I forbindelse med covid-19 er det flere enn vanlig som bruker tid innenfor husets fire vegger, og nå som det i tillegg er påske er det bare å benke seg foran TV-en. 

Selv om du er glad i Oslo Pix er det helt sikkert mange filmer du ikke fikk med deg under den først, andre og tredje utgave av festivalen. Derfor har vi satt sammen en liste over noen av Oslo Pix-filmene du kan se på ulike strømmetjenester.

Ta vare på hverandre og vær hjemme!

NRK

Reformisten

Danske Sherin Khankan og en gruppe likesinnede muslimske aktivister vil åpne en av Europas første moskeer som blir ledet av kvinnelige imamer. Moskeens medlemmer deler en visjon om en gjenlesning av Koranen som er bygget på toleranse, likestilling og islamsk feminisme. Denne tilnærmingen fører dem fort på kant med tradisjonelle, patriarkalske lesninger og praksiser som er velkjente i flere former for organisert religion.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på NRK (gratis) her 

Honninglandet (Honeyland)

Balkans svar på Grey Gardens! I denne uforglemmelige dokumentaren følger vi den makedonske honningsankeren Haditze og hennes sengeliggende mor, og deres kamp mot en nomadisk familie som flytter inn og truer med å ødelegge den naturlige balansen i økosystemet som omgir dem. Etter premieren i Sundance, der den vant pris for beste dokumentar, ble filmen universelt hyllet av kritikere.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på NRK (gratis) her. 

Cold Case Hammarskjöld

Hva skjedde egentlig med FNs andre generalsekretær, Dag Hammarskjöld? I 1961 var Hammarskjöld på vei til fredssamtaler i forbindelse med Kongo-krisen, da flyet hans styrtet ved Ndola i Nord-Rhodesia (dagens Zambia). Man har aldri klart å finne ut nøyaktig hvorfor flyet styrtet og hvem som kan ha stått bak; FN-kommisjonen som gransket hendelsen var innom alt fra sabotasje til rene tekniske feil, uten å kunne verken bevise eller motbevise noen av sine egne teorier.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på NRK (gratis) her.

Exit

Regissør Karen Winther legger ut på en personlig reise gjennom sin fortid og frem til nåtiden på søken etter svar på hva som har fått en håndfull voldelige ekstremister til å velge bort vold og hat. Gjennom sin reise til Tyskland, Frankrike, Danmark og USA møter Karen ubehagelige sannheter knyttet opp til sin egen fortid som ekstremist. Hvilke muligheter finnes det for mennesker som ønsker å bryte ut av voldelige ekstremistmiljø?

Les mer om filmen her. Filmen ser du på NRK (gratis) her. 

Silvana – Väck meg när ni vcknat

Svenske Silvana Imam har røtter fra Litauen og Syria, hun er beintøff feminist, åpent lesbisk og er i dag en av Skandinavias absolutt største rapartister. Politiske og kompromissløse tekster har gjort henne til en markant stemme både på og utenfor scenen, og hun har blitt kåret til årets artist og årets tekstforfatter i Sverige.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på NRK (gratis) her.

En Gang Aurora

En gang Aurora forteller på en bildesterk måte og med en særegen rytme, som gjør at vi synes vi kjenner Aurora og forstår hva det vil si å være kunstner. Samtidig klarer filmen å si noe allment om behovet for å føle seg i takt med seg selv.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på NRK (gratis) her. 

Blockbuster

Dronningen

Årets åpningsfilm i 2019 på Oslo Pix var Dronningen – en nyansert og nådeløs film om skjebnesvangre familierelasjoner og maktmisbruk, som har tatt publikum og kritikere hjemme i Danmark med storm.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

Booksmart

Gode nyheter: Den amerikanske high school-komedien var ikke død! Faktisk føles den mer vital enn på lenge i Booksmart – en frekk, vittig og befriende progressiv film hvor Beanie Feldstein og Kaitlyn Dever briljerer som bestevennene Amy og Molly.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her.  

Whose Street

Whose Streets? forteller om opprøret i Ferguson utenfor St. Louis. 9. august 2014 blir den svarte tenåringen Michael Brown skutt og drept av en politimann. Drapet utløser langvarig frustrasjon hos det svarte flertallet i byen, og mange tusen mennesker tar til gatene i protest. Samtidig får saken nasjonal oppmerksomhet, og er med på å gi liv til Black Lives Matter: en ny sosial bevegelse for svartes menneskeverd og rettssikkerhet.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

Den andre siden av håpet

De siste årene har Europa opplevd en av de største flyktningstrømmene siden andre verdenskrig. Konflikten i Syria har sendt flere millioner på rømmen, og noen få har kommet seg helt nord i Europa. Nettopp dette er utgangspunktet for Aki Kaurismäkis siste film Den andre siden av håpet.

Les mer om filmen her.  Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

Golden Exits

Slik Woody Allens Manhattan er for nevrotikerne, er Alex Ross Perrys Brooklyn for de molefonkne. Golden Exits er et kammerspill i leiligheter og lokaler innenfor en liten nabolagsradius, bebodd av kreative og spennende personer – som gjerne dunster av retningsløst begjær og potensiale.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

Score

Ennio Morricone, John Williams, Thomas Newman, Hans Zimmer – hva som får hårene på armene til å reise seg der du sitter i kinomørket, og tårene til å trille fra øyekroken, har like mye med musikken å gjøre som det du ser på lerretet. Dokumentaren Score rommer det ypperste av Hollywoods filmmusikk: den som har gitt blod og nerve til narrativer man aldri glemmer, som Psycho, Gudfaren, Star Wars, Rocky, Gladiator, Interstellar og mange flere.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her.

Personal Shopper

Personal Shopper er et gåtefullt psykologisk drama med overnaturlige, metafysiske overtoner og hint av skrekkfilm, hvor mesterregissør Olivier Assayas tar opp igjen samarbeidet med stjerneskuddet Kirsten Stewart etter Sils Maria i 2014. Stewart gjør en modig og fengslende tolkning av rollen som Maureen, en ung amerikansk kvinne som jobber som personlig kleskonsulent for en eksklusiv kundekrets i Paris.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

Amatører

Livet på den svenske landsbygda er ofte assosiert med Astrid Lindgren, maistang og evig sommer. I Amatører er bildet betydelig mer spaltet enn som så, og filmen har høstet lovord i hjemlandet for sin realistiske skildring av livet utenfor storbyene i Sverige.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

Hereditary

Dette er skrekkfilm i mesterklasse. Regissør Ari Aster leverer en debutfilm som ikke bare tyder på en strålende karriere framover, men også en selvsikkerhet som ofte ses i filmer av regissører med en mye lenger CV. Ingenting ved denne debuten er famlende. Den lykkes aller best i den emosjonelle nerven som underbygger skrekkelementene.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

Faces Places

En legendarisk filmregissør, en mystisk graffitikunstner, og en ombygd varebil: Disse utgjør grunnlaget for den oscarnominerte dokumentaren Faces Places. 90 år gamle Agnès Varda debuterte som regissør allerede i 1955, og fikk sitt store gjennombrudd med Cleo fra 5 til 7 noen år senere. Da var det fortsatt 21 år til hennes medregissør på Faces Places, gatekunstneren JR, skulle bli født. De to er på mange måter en litt snodig duo, men de har det til felles at de begge har et unikt blikk på menneskene og stedene som omgir dem. Sammen utgjør de et filmpar man sjelden har sett maken til.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

Under the Siver Lake

Regissør David Robert Mitchell fornyet skrekksjangeren til de grader med sin forrige film It Follows, som har rukket å bli en moderne klassiker. Under the Silver Lake er enda mer ambisiøs, en vill dans og et beist av en film som dypper mer enn bare stortåa ned i film noir-sjangeren.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

God’s Own Country

God’s Own Country begynner som gjørmete britisk landsbyrealisme, og utvikler seg til det som må være festivalprogrammets mest romantiske film i 2017. Johnny er en ung odelsgutt i Yorkshire som undertrykker sine homofile følelser gjennom slåsskamper og drikking. En dag ansetter faren rumenske Gheorghe for å hjelpe Johnny på gården. Dermed oppstår en ordknapp romanse mellom den kjekke migrantarbeideren og den tilsynelatende livstrøtte britiske slasken.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

Eighth grade

Finnes det et liv etter 8. klasse? Kayla prøver å overleve siste uke av skolen før sommerferien venter, med high school på den andre siden. Med flust av både kviser og sosial angst prøver Kayla desperat å finne sin plass i vår tids popularitetskonkurranse av likes og følgere. Men uten venner, med en videoblogg uten følgere, og den offisielle tittelen som skolens «stilleste», får hun smertelig konstatert at den plassen er på hierarkiets bunn. Hva annet kan hun gjøre enn å «fake it til she makes it»?

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her. 

Antropocene: The Human Epoch

Denne dokumentaren tar oss med fra marmorutvinning i Italia, via litiumproduksjon i den sør-amerikanske Atacama-ørkenen, til verdens største gravemaskin i Tyskland. Slik fremfører den et overbevisende argument for at menneskeheten har endret jordkloden på et slikt altomfattende vis at vi nå har gått inn en ny geologisk tidsalder: Antropocen.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her.

Den Skyldige

Politimannen Asger Holm er som følge av en hendelse på jobb blitt midlertidig plassert på politiets alarmsentral, hvor han motvillig må forholde seg til både alvorlige og mer bagatellmessige SOS-samtaler fra den danske befolkningen. Det er en kjedsommelig hverdag som gjør at Asger for det meste går på autopilot. Men når en kvinne ringer og forteller at hun er i ferd med å bli kidnappet snus ting brått på hodet, og Asger må ta i bruk alle midler for å redde henne – både innenfor og utenfor lovens rammer.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på Blockbuster (betalt) her.

Det finnes ytterligere en rekke filmer som har gått på Oslo Pix eller som vi har vært med på å arrangere visninger av. Hele listen finner du her.

VGTV

En fremmed flytter inn

Småbarnsmoren Amanda Kastrup blir i 2011 kontaktet av en kvinne på Facebook, som ønsker å spleise henne med fetteren sin, Casper. Etterhvert kommer de to i kontakt, og det viser seg at Casper er arvtageren til en av Danmarks rikeste familier, har en overbeskyttende mor og en datter han sjelden får lov til å se. Amanda faller for den sjarmerende og eventyrlystne fyren. Men er det hele kanskje litt for godt til å være sant? Hvem er egentlig Casper?

Les mer om filmen her. Filmen ser du på VGTV (krever abonnement) her.

Dem vi var

Mette Line og Kristian har vært lykkelig gift i tolv år, de har to barn og et drømmehus i Lyngby utenfor København. Men en dag etter jobb faller 39 år gamle Kristian om med blodpropp i hjernen. Skaden ødelegger en tredjedel av Kristians hjerne og endrer hans fysiske og psykiske helse totalt. Dem vi var er en intim skildring av familien det første året etter ulykken.

Les mer om filmen her. Filmen ser du på VGTV (krever abonnement) her.