Se årets prisvinnere på Saga kino
6 dager, 70 filmer, 160 visninger – man kan umulig få med seg alt, men man burde få med seg det beste. Derfor setter vi opp programmets indrefileter, årets Grand Pix-vinnere, tirsdag 27. juni på Saga kino. Festivalpass og klippekort er fortsatt gyldige.
Communion, Anna Zamecka
Tid: Tirsdag 27 juni kl. 18:00
Sted: Saga kino sal 6
Billetter 115 ,- / gratis hvis du henter ut på festivalpass eller klippekort. Kjøp her
Anna Zameckas dokumentar Communion rev med seg Oslo Grand Pix for beste dokumentar under Oslo Pix.
Filmen er ektefølt, empatisk, men aldri dømmende. Den foregår over 35 dager, nesten utelukkende hjemme hos en vanskeligstilt polsk familie. Sønnen i huset, den hyperaktive og autistiske Nikodem, skal få sin første nattverd – en viktig markering for katolikker – men hovedpersonen i filmen er likevel Ola, hans 14 år gamle søster. Etter at moren flyttet ut på grunn av farens drikking, er Ola familiens overhode, og langt på vei den mest voksne og handlekraftige personen på lerretet. Ola nyter liten frihet, men drømmer om at festhøytiden for broren kan få moren til å flytte hjem og familien til å forsones. Filmskaper Anna Zamecka har åpenbart vunnet familiens fulle tillit, og laget en smart og kompromissløs, men også varm film, med en gjennomført og særegen svart humor.
Communion vant Oslo Grand Pix dokumentar med følgende begrunnelse:
Filmskaperen behandler filmens miljø, dens tematikk og det fascinerende persongalleriet med både varme og humor, og lar kjærlighetens lojalitet tale for seg.
Det er rørende, og samtidig smertefullt, å se en familie som er så pliktoppfyllende til et samfunn som verken belønner dem eller legger rammene til rette for at de skal finne verdighet i en utfordrende livssituasjon.
Den er skarp, usentimental, men samtidig omsorgsfull. Det som kan på den ene siden sees som en frustrerende diagnose, kommer i vinnerfilmen til uttrykk som noe som viser publikum det magiske i mennesket.
Prisen ble delt ut til den beste av 7 dokumentarer, og er en pengepris på 50 000 kroner gitt av VG TV.
Juryen bestod av:
Hans Andreas Fay, innkjøpsansvarlig i VGTV
Kate Pendry, skuespiller, performancekunstner og dramatiker
Jannicke Systad Jacobsen, regissør og manusforfatter
The Fixer, Adrian Sitaru
Tid: Tirsdag 27. juni kl. 20:00
Sted: Saga kino sal 6
Billetter 115 ,- / gratis hvis du henter ut på festivalpass eller klippekort. Kjøp her
Adrian Sitarus The Fixer tok med seg Oslo Grand Pix for beste fiksjonsfilm på årets Oslo Pix.
Prisvinneren er en film som langsomt og nesten umerkelig trekker oss inn og ender opp med å beskrive komplekse moralske dilemmaer på et liketil og tilsynelatende enkelt vis, mye grunnet et solid regiarbeid og dramaturgisk teft.
Radu jobber i den rumenske avdelingen av et fransk nyhetsbyrå – han er en «fikser», en som tilrettelegger for reportere. Så blir to rumenske mindreårige prostituerte utvist til Romania fra Frankrike, og mens saken skaper skandale, øyner Radu sjansen til et scoop. Med sine kontakter setter han alt inn på å få et intervju med en av jentene. Oppdraget stiller Radu overfor valget mellom det som er mulig og det som er rett. Den moralske konflikten og de treffende observasjonene er typisk for rumensk nybølgefilm, men med større driv og tempo enn vanlig. Her veksles det raskt mellom hverdagslig avslappethet og spenningsladede scener som tar pusten fra deg. The Fixer viser også hvordan vi i dagens Europa blir stadig tettere knyttet sammen og står moralsk ansvarlige overfor hverandre – ikke ulikt det vi kan se i en film som Min pappa Toni Erdmann.
Årets prisvinner er en film det er vanskelig å snakke om uten å ty til banaliteter og forenklinger. Det er paradoksalt for en film som er så langt fra å være banal eller forenklende.
De fleste filmene vi har sett denne uken bekrefter det vi som tilskuere tar for gitt at er rett eller galt, nyttig eller destruktivt. Årets prisvinner skiller seg ut ved at den ikke tilfredsstiller tilskuerens behov for å få sitt eget moralske standpunkt bekreftet. Filmen stiller spørsmål, men er samtidig helt åpen på at den ikke selv sitter på svarene.
Det som i begynnelsen virker som et ganske avklart verk blir, etter hvert som vi beveger oss nærmere fortellingen, eller fortellingen beveger seg mot oss, mer komplekst og tvetydig, men også dypt menneskelig i sin mangel på klare moralske sannheter.
Oslo Grand Pix fiksjon ble gitt til den beste av 9 fiksjonsfilmer. Prisen er på 75 000 kroner gitt av Oslo Pix, og går til den norske distributøren som vil sette opp filmen på kino.
Juryen bestod av:
Kunstner Kim Hiorthøy
Forfatter og filmskribent Roskva Koritzinsky
Skuespiller og regissør Trine Wiggen
Publikumspris-vinneren Mellom oss kan ses på Aftenposten TV om ikke så alt for lenge. Følg med på oslopix.no eller Aftenposten.
Våren 2016 ba regissør Charlotte Røhder Tvedt vanlige mennesker over hele landet om å filme sin verden. Over 900 bidrag ble satt sammen én historie av en dreven filmskaper med blikk for sammenhenger og kontraster. Les hele vårt intervju med regissøren her. Dokumentaren er produsert av Mari Monrad Visten og produksjonsselskapet Medieoperatørene.