TIL UNGDOMMEN
Ivica Zubak er Oslo Pix-aktuell med filmen Måste Gitt som betyr "må stikke" på svensk slang, en dramakomedie der drabantby-Sverige møter den svenske fiffen på Södermalm i et realt kulturkræsj.
”Forstedene brenner! Ungdommer truer byen!” er overskrifter man til stadighet får servert i svensk media eller fra svenske politikere med en agenda. Regissør Ivica Zubak mener at det ikke er fullt så dramatisk. ”Jeg tror de fleste ungdommer som vokser opp i disse områdene ikke holder på med kriminell aktivitet. Det er bare et titalls unge som driver med dette, ofte fordi de har et behov for å fremstå tøffe og markere seg”, sier den kroatisk-fødte svenske regissøren.
I 1994 kom han til Sverige, da var han 15 år gammel og skulle begynne i 9. klasse. 7. klasse hadde han tatt på en skole i daværende Jugoslavia, nå i dagens Bosnia, og 8. klasse ble fullført i Polen. ”Da jeg begynte på skolen i Sverige kunne jeg ikke ett eneste ord på svensk, på slutten av skoleåret hadde jeg 3,2 i gjennomsnittskarakter i alle fag,” forteller Zubak og legger stolt til, ”på svensk!”
”Jeg fikk hjelp av en lærer fra Bosnia slik at jeg ikke lå etter i fysikk, kjemi og de andre fagene, i tillegg fikk jeg leksehjelp av en svensk lærer. Det er mange som kommer til Sverige i dag, rundt samme alder som jeg var, og i den alderen lærer man raskt. De burde få den hjelpen jeg fikk, som femtenåring er man ikke dum,” bemerker Zubak.
Han er aktuell med dramakomedien Måste Gitt. En film som tar for seg håp, knuste drømmer, vold, kriminalitet, kulturkræsj og valg unge mennesker i forstedene står overfor. Ivica Zubak har selv hatt venner som har falt inn i gjengmiljøet som finnes i enkelte svenske forsteder. ”For mange av de handler det om å få et kick, noe jeg aldri fikk.”
Selv om han er opptatt av å bryte ned fordommer var Zubak, og hans manuskollega Can Demirtas, klare på at det de skrev, dialog og karakterer, var en generalisering. ”Vi forventet å få mye dritt for dette”, smiler Zubak og fortsetter, ”Istedenfor har mottakelsen vært enormt positiv. De fra gjengmiljøer og forsteder har sagt at dette er den eneste filmen som har skjønt det, den eneste filmen som stemmer, en film som er 100%!”
Mye av grunnen til dette mener Zubak har med deres lidenskap for ekthet i generaliseringen. For noen år tilbake arbeidet han med den anerkjente svenske filmregissøren Roy Andersson på en reklame for Felix Ketchup, der fikk han øynene virkelig opp for viktigheten av ekthet. ”En mann sitter ved et bord, han tar opp flasken og utbryter ”Uten tilsatt sukker!? Jeg spiser jo ikke Felix uten sukker!” Roy synes ikke det var bra. ”Det må være ekte, det må føles ekte!” ropte han. Det har jeg tenkt mye på. Om vi gir det ekthet og gjør det skikkelig kommer det til å fungere”, forteller Zubak.
I hans omgangskrets er det flere som kjenner noen som har blitt tatt av dage i gjengoppgjørene som ryster forstedene i Sverige. ”Mange av disse har selv tatt dumme valg. Likevel har hver og en av dem en mor og en familie som gråter hver natt”, sier Zubak alvorlig. Han tar en liten pause før han fortsetter. ”Mange av disse unge bærer på en stolthet, over hva vet jeg ikke! Da ender de med å gjøre mye dumskap. Det er ungdomsidioti, rett og slett. ”
”Alt er bare en fasade, alt er bare et skuespill!”, slik karakteriserer Metin, hovedkarakteren i Måste Gitt, alle smykkene, bilene og klærne, selve livsstilen til de unge forstadsboerne. Zubak istemmer. ”Unge mennesker vet hva som er rett, de vet hva som er galt. Likevel tar de gale valg. Mennesker er moralister, vi er veldig flinke til å se hva andre gjør galt, samtidig gjør vi det samme selv.
Går man på barneskolen, ungdomsskolen eller videregående spiller man alltid en rolle, man er aldri seg selv 100%. Mennesker er skjøre, noen mer enn andre.”
Derfor mener han å sitte på en liten nøkkel til å løse noen av utfordringene man finner i forstedene, men også generelt i samfunnet. ”Det største problemet er at vi ikke kjenner hverandre. Mange bor i en boligblokk med flere leiligheter, men kjenner ingen av naboene. Våg å møte!” Zubak har også en klar oppfordring til de unge som kjenner seg igjen i filmen. ”Tenk deg om, livet er ikke bare i dag, det er ikke bare når du er tenåring. Det er fort gjort å gjøre noe du aldri kan endre å. Tenk deg om. Think twice!”
Les mer om filmen her.